Bookmarked In Norway, the Electric Vehicle Future Has Already Arrived (by Jack Ewing)

De verregaande elektrificatie van auto’s in Noorwegen heeft een paar interessante effecten. De luchtkwaliteit in Oslo is sterk verbeterd. Stikstof emissie is ‘bijna opgelost’ in die stad. Niet alleen omdat er zo veel elektrische auto’s rondrijden, maar ook omdat aannemers bouwmachines verregaand hebben geëlektrificeerd. Ook dat beperkt de stikstof uitstoot verder. Zonder problemen met een overbelast elektriciteitsnetwerk ook.

Dat komt niet uit de lucht vallen. In 2013 sprak ik een Noorse jurist op een conferentie in Ljubljana die me toen verbaasde door me te vertellen dat elektrische auto’s in Noorwegen al de meest verkochte nieuwe auto’s waren. Dus al meer dan een decennium worden er vooral EVs op de weg gebracht. De Noorse overheid begon al in de jaren 90 (!) met het stimuleren van elektrisch rijden d.m.v. subsidies en belastingvoordelen. Dat is zelfs nog ruim een decennium voor we hier een premier kregen die in 2013 visie als vies en hinderlijk woord publiek afschafte.

We are on the verge of solving the NOx problem

Tobias Wolf, Oslo’s chief engineer for air quality

7 reactions on “Oslo’s verdwijnende stikstofprobleem

  1. @tonTien ik 2018 in Norwege was, was ik verrast hoe veel *klijne* e-auto’s onderweg waren. E-up, citigo, Zoë, e-golf (niet zo klijn maar vergeleken met Tesla S wel)… hier in Nederland lijken e-auto’s vooral een speeltuig voor rijken te zijn. Ik vind het moeilijk om er überhaupt over te praten dat zuinigere e-autos misschien beter zijn dan e-SUV’s.Dat heeft misschien daarmee te maken hoe subsidies voor e-auto’s hier werken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.