Ik zat vanmiddag in een middagsessie van Geonovum rondom digitale tweelingen waarin geodata wordt gebruikt. Mooie voorbeelden en goede vragen en bedenkingen voorbij zien komen. Ook het Kadaster kwam veel voorbij uiteraard, als grote datahouder op dit vlak.

Daarbij werd ook de pagina Kadaster Labs genoemd, een interessant overzicht van diverse dingen die het Kadaster technisch heeft uitgeprobeerd rondom 3d, linked data en meer. Ter inspiratie en voor hergebruik.

Een ander mooi laagdrempelig voorbeeld dat werd genoemd is de 3d versie van Amsterdam en Utrecht in wording, gemaakt in de game engine Unity. Hiermee is een 3D versie van de stad gemaakt die gewoon in je browser werkt, en waarin je bestaande data kunt verkennen maar ook interventies kunt visualiseren. Mooi laagdrempelig door die browsertoegankelijkheid, maar vooral ook omdat je wat je in beeld brengt direct ook weer als geometrische data kunt downloaden en in je eigen software kunt hergebruiken. Inclusief informatie over de ondergrond zoals riolering. Amsterdam en Utrecht werken in één ontwikkelteam, en trekken dus echt gezamenlijk op.

Een screenshot van 3d.amsterdam.nl in mijn browser, kijkend op Amsterdam Centraal Station en over het IJ naar Noord, vanaf een paar honderd meter hoogte.

Niet alles wat digitale tweeling wordt genoemd is een digitale tweeling. Veelal ontbreekt nog de dynamische kant van data, de tijdsas, terwijl soms de visuele presentatie dat wel bij gebruikers suggereert. Dat is al een valkuil van veel dashboards, dat gebrekkige kwaliteit of bruikbaarheid van onderliggende data verbloemd wordt door de presentatie, laat staan als we ook nog onder de indruk raken van mooie 3d visualisaties en bewegende elementen. Dat iedereen volop aan het experimenteren is met digitale tweelingen rond publieke vraagstukken betekent ook dat er nog weinig aandacht is voor hoe je de verbinding legt tussen al die digitale versies van onze omgeving, en welke praktijken en standaarden je daarvoor nodig hebt.