Replied to Losjes de leesmap lezen by Frank Meeuwsen (diggingthedigital.com)
Eens in de twee weken ben ik vrij op woensdag. Vandaag. Dat betekent voor mij niet dat ik offline de dag beleef. Verre van dat. Die woensdag is voor mij een dag om zelf op zoek te gaan online. Om mijn inbox, leesmap en losse flodders te bezoeken. Allerlei URL’s die ik gedurende de week tegenkom ma...

Zoals je weet lees ik mijn feeds op basis van sociale afstand. Bij weinig tijd kijk ik alleen even naar de feeds van mensen die ik het hoogst heb zitten, en bij meer tijd schuif ik op naar uiteindelijk de groep mensen die ik wel lees maar verder niet ken.
Grasduinend lees ik eerst uitsluitend door de feeds, wat me interessant lijkt open ik in een tab in de browser, maar lees ik nog niet verder. (Daarnaast heb ik gerichtere lees-taktieken als ik bijvoorbeeld gericht naar een onderwerp zoek, of op basis van een eigen vraag zoek). Als ik door mijn lijstje ben kijk ik pas of ik ook tijd heb voor het bekijken van de geopende tabs, of dat op een later moment doe. Ik benader feeds lezen dus een beetje als triage, zoals bij e-mail ook: van de 300 berichten vandaag vind ik er 12 interessant en de rest wordt gemarkeerd als gezien. Die 12 komen aan bod in een volgende doorgang. Of niet. Ik verlies me makkelijk in exploratief browsen, zoals jij ook beschrijft, en ik probeer er dus bewust een moment voor te creëren.