Elmine deed onlangs iemand een Rijkswachter cadeau en voegde daar bovenstaand gedicht bij.

De Rijkswachters zijn houten robotjes gemaakt van de kisten waarin, tijdens de tien jaar durende verbouwing van het Rijksmuseum, de collectie opgeslagen was. Tijdens de verbouwing (2003-2013) was het museum gesloten. Al die tijd zat de collectie in houten kisten. Elk robotje heeft een nummer achterop, waarmee te achterhalen is welk object er in het het hout zat opgeborgen. Dit najaar vonden we een Rijkswachter (met nummer 7496) in een winkel in Leeuwarden. Die figureert nu in de video. In zijn vorig leven als kist, was er een zilveren kraantjeskan in verpakt.

Elmine maakt in de aanloop naar de Feestdagen elke dag een korte video. Over Rijkswachters, storycubes, sluwe katten, 19e eeuwse treinverliefdheid, en filosofische bespiegelingen van een mier en meer. Volg haar op Youtube voor jouw video-adventskalender.