Favorited Waarom vind ik ruimte innemen tussen anderen nog steeds moeilijk? Solnit reikte me een lens aan die ik tot nu toe negeerde: mijn vrouw zijn by Elmine Wijnia

Van E. een lezenswaardige persoonlijke reflectie op vrouw zijn en opgroeien in een anti-intellectuele regio, met als lens Solnit’s “Herinneringen aan mijn onzichtbaarheid”. Over ruimte innemen en zichtbaar zijn. En wat het betekent voor onze dochter.

Solnit reikte me in dit boek een lens aan om naar mezelf te kijken op een manier die ik meestal negeer, namelijk die van mijn vrouw zijn. … Gaandeweg het lezen drong het idee aan me op dat meisje zijn, vrouw zijn, meer invloed op me heeft gehad dan ik me tot nu toe realiseerde. Welke invloed kon ik echter niet meteen benoemen. Het was een vage notie die ik al schrijvend ging onderzoeken. ….
In de afgelopen zeven jaar omring ik mezelf bewust, misschien zelfs overdreven veel, met de stem van vrouwelijke intellectuelen, kunstenaars, professionals, schrijvers, techneuten. Ik ben nu namelijk moeder van een dochter en wat merk ik? De Nederlandse blik op de vrouw is nog steeds gericht op de verzorgende moederrol en te weinig op al die andere rollen die vrouwen vervullen.

Elmine Wijnia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.