Ik zag (op Twitter, jawel) dat de video van mijn presentatie op WordCamp Netherlands van afgelopen september is gepubliceerd. De video heb ik aan de presentatie toegevoegd, maar zie je ook hieronder.

Op WordCamp NL deed ik een oproep om standaard microformats en webmention in WordPress core, blocks en themes te ondersteunen zodat de 40% van het web die op WordPress draait ineens ook betekenisvol met elkaar kan verbinden: “WordPress sites tot IndieWeb alleskunners maken”.


10 reactions on “Video WordPress en IndieWeb presa op WordCampNL

 1. Als iemand die zowel Webmentions als Pingbacks heeft bestudeerd en geïmplementeerd, begrijp ik nog steeds niet waarom de IndieWeb community zo hevig doet over het eerste. Pingbacks werken 100% hetzelfde. En WordPress heeft al jaren ondersteuning voor Pingbacks.
  “Jamaar dat is lelijk en oud, en XML!” Inderdaad, het is een XML. Maar het bevat ook niet meer dan een source en target URL. Mijn endpoint converteert trouwens de XML moeiteloos naar een WM en parset dat op dezelfde manier. Webmentions bieden op geen enkele manier een modernere of makkelijkere manier—het is ook een POST van een formulier.
  “Jamaar Pingbacks zijn spam endpoints”. En wat denk je dat er gebeurt met Webmentions als dit officiëel wordt ondersteund door WordPress? Juist ja. Heel vreemd argument dat ik keer op keer hoor. Validatie van Pingbacks strenger maken heeft niets met het protocol te maken maar met de implementatie van de verwerking ervan.
  “Jamaar Webmention is van IndieWeb, Pingbacks niet”. Wacht even, “IndieWeb” betekent toch een onafhankelijke site hosten die jezelf voorstelt, niet het wiel opnieuw uitvinden door ingewikkelde APIs te verzinnen die eigenlijk al bestaan?
  Microformats voor machine-parsable HTML daarentegen, daar ben ik alleen maar voor. Alleen… “Pingback conversaties” kan ook met zoeken naar u-comment, maar veel van die artificiële classes zijn in mijn ogen overengineering—h-entry kan ook gewoon weg: pak gewoon de <html/> root. Klaar.
  Anyway, wat kritische bedenkingen! Bij deze een Pingb-euh, Webmention.

  • Pingback is voor mij ook ok (mits gevolgd door een interpretatieslag om te bepalen hoe er naar me gelinkt wordt). Al krijg ik die zover ik kan zien alleen van wordpress.com blogs (2 dit jaar, 2 vorig jaar, geen in 2020. Het merendeel van de pingbacks kreeg ik 2012-2016, daarna met name pingbacks van mijn eigen postings op eigen postings). Ik zie op mijn blog meer gebruik van webmention dan pingback (niet onlogisch gezien met wie ik interacteer uiteraard).

   Heb ik het goed dat pingbacks in WP via xmlrpc lopen?
   Mijn hoster en anderen blokkeren calls op xmlrpc.php met een captcha, om brute force login pogingen tegen te gaan.

Comments are closed.