Enige tijd geleden is een groep organisaties, zoals Waag Society, het initiatief PublicSpaces gestart. Binnen deze non-profit zoekt een groep organisaties de weg (terug) naar internet als gemeenschappelijk goed, weg van de social networking platforms die uiteindelijk alleen een commercieel doel dienen. Hoe dat zou moeten staat nog open volgens mij, al is er wel een manifest, en ik weet ook niet in hoeverre gedistribueerd denken (de onzichtbare hand van netwerken) echt een rol speelt. Het maakt in ieder geval nieuwsgierig. Het thema is zonder meer van groot belang, en er ‘broeit’ op allerlei plekken activiteit op dit vlak. Soms ‘klassiek’ geheel op technisch vlak voor een toepassing (zoals Mastodon), en soms in de breedte (zoals Next Generation Internet). PublicSpaces kiest zo te zien ook een maatschappelijke insteek, en dat is terecht. In het verleden heb ik het er met Marleen Stikker van Waag Society wel over gehad dat je een ‘nieuw maatschappelijk middenveld’ nodig hebt, dat zich heeft georganiseerd en werkt langs de lijnen van onze genetwerkte digitale wereld, en zichtbaar genoeg is voor het ‘klassieke’ middenveld en bijvoorbeeld de overheid.

Komende week is er een bijeenkomst in Arnhem, onder de titel “Het internet is stuk” waar PublicSpace centraal staat. Georganiseerd mede door Marco Derksen, zal Geert-Jan Bogaerts, hoofd digitaal van de VPRO en voorzitter van PublicSpaces de ideeën en plannen toelichten.

Het maximaal aantal plaatsen is al bereikt, en er is een wachtlijst, dus ik zal er zelf niet bij zijn. Maar Frank Meeuwsen wel, dus ik verwacht dat er wel wat impressies in zijn blog of dat van Marco Derksen (die er al onlangs over schreef) zullen verschijnen.

heat wave in bryant park
De publieke ruimte is het originele social media platform. Onze tools lijken er nog te weinig op. (photo Laura LaRose, license CC-BY)

2 reactions on “PublicSpaces, internet als gemeenschapsgoed

 1. Bijna een jaar na de Keukentafel-sessie over een ander Internet is er genoeg reden voor een update:

  De Politiek ontwaakt verderFacebook- (en andere) schandalen blijven het nieuws beheersen, waardoor privacy en issues met data bij steeds meer mensen bekend wordt. Ook de politiek blijft doorgaan: Na de AVG komt dit jaar de e-privacy verordening. Zelfs in de USA is men bezig over AVG-achtige wetgeving.Er is nu een beweging om alternatieven te vinden voor het huidige model van het internet. Dat gaat van historici, naar politici, van bloggers, naar publieken, web– en social media bureaus. En zelfs de FTen The Economist (“Data workers of the world, unite”).

  Initiatieven voor verandering

  Sir Berners-Lee komt met Solid – zijn initiatief om het Web weer te decentraliseren. Zijn visie is dat je eigenaar bent en blijft van je eigen informatie en data: “on Solid, all the information is under (the user’s) control. Every bit of data he creates or adds on Solid exists within a Solid pod–which is an acronym for personal online data store.”
  Dit deed mij denken aan een artikel in de Harvard Business Review uit 1997: The coming battle for customer information: We anticipate that companies we call infomediaries will seize the opportunity to act as custodians, agents, and brokers of customer information, marketing it to businesses on consumers’ behalf while protecting their privacy at the same time. (Zie ook Project VRM)
  Een nieuw Nederlands initiatief, Public Spaces– met organisaties zoals De Waag, VPRO e.a. met als doel: “We are building and supporting a software ecosystem that’s based on our values. And we’re advocating a new internet that strengthens the public domain”. Currently, PublicSpaces is working on: 1. Dialog – completely encrypted end-to-end dialog, based on Signal. 2. Login and sign-on – based on IRMA. 3. Commenting and discussion – based on ISSO. 4. Content sharing multimedia-platform – based on Peertube.
  Met Bram (Koster) en Frank (Meeuwsen) geluisterd naar Geert Jan Bogaerts van Public Spaces. Het voelt nog wat weinig explosief, maar: het helpt voor de bewustwording. Frank schreef: Hoe gaat Public Spaces het web terugwinnen? En Ton (Zylstra) : Public Spaces, internet als gemeenschapsgoed. Ik heb Geert Jan ook uitgenodigd voor Digital Wednesday: We fucked up the internet! Benieuwd hoe de ontvangst daar zal zijn.
  Een bijzondere bijwerking van deze discussie is dat een aantal mensen (zie Ton en Frank) hun oude blog activiteiten weer zijn opgestart/verhevigd– al was het maar om meer ruchtbaarheid te geve aan deze discussie.
  Hou Frank en Ton in de gaten: zij gaan in Mei 2019 een Indieweb-conference organiseren.

  Als laatste een toetje: “The End of the beginning” (minuut 19:17) van Andreessen Horowitz (venture capitalist), die Machine Learning en Crypto zien als technieken om weer naar een decentrale organisatie van het web te komen.Ter herinnering: Oplossingen voor een ander Internet (Mei 2018):

  Zelf je (delen van je) Identeit/Privacy bepalen
  Regulering
  Privacy by design
  Troll the system
  FB e.a. meer open (ook voor derde partijen)
  Project VRM
  Alternatieven op de bekende sites en sociale netwerken
  Betaal voor wat je werkelijk van waarde vindt (en andere business modellen)
  Bewustwording

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.