Today at 14:07, sixteen years ago I published my first blogpost. The first few months I posted on Blogger, but after 6 months, deciding having a blog was no longer just an experiment, I moved to my own domain and where it has since resided. First it was hosted at a server I ran from my home, later I moved to a hosting package for more reliability.

Interestingly in that first blogpost only the links to personal domains still work, all the others have since become obsolete. Radio Userland no longer exists, nor does the Knowledge Board platform that I mention and even refer to as a place to find out more about me. In my first blogpost I also link to an image that was hosted on my server at home, using the subdomain name my internet provider gave me back then. That provider was sold in 2006 and that subdomain name no longer exists either. Blogger itself does still exist and even keeps my old Blogger.com blog alive. But Google has of course shown frequently they can and do kill services at short notice, or suspend your account.

The only original link in that first posting that still works is the one to David Gurteen’s blog hosted on his own domain gurteen.com, and his blogpost actually preserves some of the things I wrote at the now gone Knowledge Board. Although the original link to Lilia’s blogpost on Radio Userland no longer works, I could repair the link because she moved to her own domain in the same week I launched my blog. The link to Seb’s Radio Userland site has been preserved in archive.org. Which goes to say: if you care about your own data, your own writing, your own journal of thoughts, you need to be able to control the way your creative output can be accessed online. Otherwise it’s just a bit of content that serves as platform fodder.

So in a sense my very first blogpost in hindsight is a ringing endorsement for the IndieWeb principle of staying in control of your stuff. That goes further than having your own domain, but it’s a key building block.

Last year the anniversary of this blog coincided with leaving Facebook and returning to writing in this space more. That certainly worked out. Maybe I should use this date to yearly reflect on how my online behaviours do or don’t aid my networked agency.

5 reactions on “Sixteen Years of Blogging

 1. Happy anniversary.

  I, for one, have benefited greatly from your determined return to blogging, both practically and collegially.

  I am coming up on my 20th bloggiversary next May; perhaps I should commemorate this with an unconference and BBQ!

 2. Dit weekend vond in Berlijn een nieuwe Indiewebcamp plaats. Een paar weken na de editie in Nuremberg, is er wederom een weekend vol workshops, discussies en werken aan je online aanwezigheid. Ik had het plan om virtueel aanwezig te zijn en mogelijk zelf nog wat te doen en presenteren maar het liep allemaal anders. Niets dramatisch, gewoon een leven met een gezin en verantwoordelijkheden dat voorrang krijgt boven een virtuele hacksessie.

  Virtuele aanwezigheid
  Bij veel conferenties en bijeenkomsten zul je ter plekke een Twitterstream bij moeten houden, om enigszins het gevoel te krijgen hoe het was. Bij een Indiewebcamp is daar niets van terug te vinden. Vrijwel niets wordt op grote sociale netwerken gedeeld, behalve de livestream en latere video’s op Youtube. Gelukkig is iedereen wel erg actief op zijn of haar eigen blog, er is een wiki waar gedurende de dag veel wordt geplaatst en tenslotte is er een chatkanaal op IRC waar je terug kunt lezen wat er is gebeurd.

  Door de drukte van het weekend ben ik er nog niet aan toegekomen om alles terug te lezen en te bekijken. Ik zie er naar uit dat de komende week te doen op wat verloren momenten.

  Incredible blogposts terug
  Wat ik in een verloren ochtenduurtje wél heb gedaan is een enorme stap voorwaarts om mijn online schrijfsels weer bij elkaar te krijgen en te houden. Ik kwam via via bij een script terecht om een WordPress blog om te zetten naar Jekyll. Nu heb ik van al mijn sites nog backups, inclusief de site toen ik als freelancer actief was: The Incredible Adventure starts here…. Dit is nu een site waar niets meer op gebeurt, maar de posts had ik nog lokaal in een bestand staan. Dankzij het ExitWP script had ik plotsklaps 588 posts terug van mijn oude blog, ongelooflijk. Ik heb de eerste paar even doorgekeken en ik moet nog wel wat checks doen op bijvoorbeeld de afbeeldingen die ik gebruikte en video’s die via een WordPress shortcode zijn geplaatst. Je kunt de eerste 10 posts uit 2009 hier weer terugvinden, de rest volgt de komende dagen.
  Als ik mijn andere blogs eveneens bij elkaar krijg op deze site, dan heb ik zo’n 18 jaar bloggeschiedenis verzameld. Zo hoop ik net als Ton mijn blogverjaardag te kunnen vieren met alle posts vindbaar op één domein.

  Headerfoto: Programma IndieWebCamp Berlin 2018

  • Thank you Andy. I didn’t realise the old Userland blogs were still accessible. Good to know!

Comments are closed.

Reading

 • Chris Aldrich